Zorgeloos werken met de hulp van TéGéTèl | HBA

Magazines | Utrecht Business Nr 1 - 2018 | Lees volledige uitgave online

gemeenteraadsverkiezingen | dossier

Amsterdam of Emmen komen terwijl een lokaal bedrijf de opdracht ook prima kan uitvoeren. Richtlijn die wij in Houten voorstaan: streef ernaar dat bij opdrachten minimaal een van de drie kandidaten uit de eigen gemeente komt. En zorg voor een transparante rapportage van de gunningen.

Wonen en werken

Ander element uit de sociaal-economische agenda van MKB-Nederland en VNO-NCW: creëer een attractief vestigingsklimaat. Uytewaal: Een gemeente moet aantrekkelijk zijn om te werken en te wonen. Daarbij is een afstemming tussen woningbouw en bedrijven-locaties cruciaal. Als je duizenden nieuwe woningen bouwt zonder dat de werkgelegenheid toeneemt, ontstaat er een gemeente waar veel inwoners elders werken. Met alle gevolgen van dien voor de druk op het wegennet en de sociale samenhang. Breed gedragen wens van ondernemers is verder een rem op lokale lasten. Ook de arbeidsmarkt is een thema dat overal speelt. Er moet oog zijn voor de match tussen vraag en aanbod. Belangrijk aspect is de aandacht voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Dit vereist een collectieve aanpak waarvan de Houtense Werktafel een goed voorbeeld is. Dit platform brengt werkgevers en werkzoekenden van betaald en onbetaald werk bij elkaar. Omdat het initiatief lokaal georiënteerd is, wordt maatwerk mogelijk. Dat vergroot de kans op succes.

Aan de slag met duurzaamheid

Een bereikbare en duurzame gemeente staat eveneens hoog op de ondernemersagenda. Internationale verdragen en landelijke ambities zorgen voor een ambitieuze duurzaamheidsdoelstelling. Al lijken ijk-punten als 2030 en 2050 ver weg, er moet veel gebeuren. Gemeenten moeten nu aan de slag met verduurzaming. Bewustwording is een eerste stap. Zo heeft Ondernemend Houten een duurzaamheidswerk-groep gevormd. Deelnemende bedrijven brengen hun energieverbruik in kaart. Met relatief eenvoudige maatregelen als isolatie, beter inregelen van installaties en zonnepanelen blijkt al een forse bespa-ring mogelijk. Door het verbruik te monitoren, worden de resultaten inzichtelijk. Dat motiveert en stimuleert ook andere bedrijven om in actie te komen. Daarbij helpt het volgens Uytewaal als de overheid niet alleen oproept tot verduurzaming maar ook iets te bieden heeft. Zoals aantrekkelijke financieringsmogelijkheden. Of geef bedrijven die aantoonbaar werk maken van duurzaamheid een streepje voor bij aanbestedingen.

Sleutel tot succes

Uytewaals ervaring is dat politieke partijen zeker open staan voor informatie over economische prioriteiten vanuit het bedrijfsleven. In Houten zochten sommige partijen ook zelf overleg met het oog op input voor hun verkiezingsprogrammas.

Een goede communicatie rond de verkiezingen is belangrijk maar continuïteit in de contacten is de echte sleutel tot succes. In Houten geven ondernemers de samenwerking met de gemeente een 8. Een prima cijfer, maar dat gaat niet vanzelf. Het vereist inspanningen en een actieve opstelling van beide kanten. Ook moet je als onderne-mersvereniging bereid zijn om veel tijd en energie te steken in belan-

genbehartiging. Je moet aan de bal blijven.

Een gezamenlijke spreekbuis van het bedrijfsleven is daarbij van groot belang. Een wethouder hoeft dan niet met alle verenigingen en netwerken afzonderlijk om tafel. Ook kunnen ondernemers nooit het verwijt krijgen dat ze niet op één lijn zitten. In Houten is onder regie van de koepel Ondernemend Houten vier keer per jaar overleg tussen voorzitters van alle netwerken en de wethouder. Zo houden we over en weer de vinger aan de pols. Ambitie is om na de aanstaande verkie-zingen eens per jaar ook de raadsleden te ontmoeten.

Amper polarisatie

Lokaal zijn er vaak minder scherpe tegenstellingen dan in de landelijke politiek. Het gaat over onderwerpen die dichtbij alle betrokkenen staan, zegt Uytewaal. Daardoor is er amper polarisatie tussen de politieke partijen. Streven is vooral om samen een oplossing te vinden voor concrete vraagstukken. Diezelfde opstelling zie ik vaak terug in de relatie tussen gemeente en ondernemers. Het besef dat het lokale bedrijfsleven zorgt voor werkgelegenheid en een economisch funda-ment is breed aanwezig. Het gezamenlijk belang is veelal leidend bij de contacten tussen gemeente en ondernemersverenigingen. Een goede zaak. Want als je niet tegenover elkaar staat maar samen zoekt naar de gemene deler, leidt dat tot het beste resultaat.

TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE ONDERNEMERSLOBBY

*Ga als lokale ondernemersverenigingen eerst samen om tafel. Spreek af welke punten je voor het voetlicht wilt brengen. Waar gaan we voor, wat willen we bereiken? Spreek vervolgens met één mond met gemeen-tebestuur en politiek, bijvoorbeeld via een ondernemerskoepel.

*Zorg voor een goede, consistente overlegstructuur; bijvoorbeeld vier keer per jaar een gesprek met de wethouder en eens per jaar met de gemeenteraad. Met zon structuur kunnen alle relevante themas aan bod komen en wordt de voortgang bewaakt.

*Leg verbinding met ondernemersverenigingen in andere gemeenten. Wissel best practices uit en leer van elkaar.

Geef bedrijven die aantoonbaar werk maken van duurzaamheid een streepje voor bij aanbestedingen.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement